Ferencváros Önkormányzata 2009. június 9-én ünnepélyes keretek között adta át új köztéri szobrát, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc, Angyal István és a Tűzoltó utcai ellenállók emlékét idéző emlékművet a IX. Tűzoltó utca 36-38. szám alatti Salkaházi Sára parkban.

Az átadási ünnepségen beszédet mondott Dr. Feledy Balázs művészeti író, Eörsi László történész, és családi vonatkozású megemlékezést tartott Abody Rita. Az alkotótól - Szórádi Zsigmond szobrászművésztől - „Angyalvár” címet kapott emlékművet Dr. Gegesy Ferenc polgármester avatta fel.

Középső-Ferencvárosban elmúlt évek során több közpark kiépítésére került sor. Ezek közé tartozik a Tűzoltó u. 36-38. sz. alatti Salkaházi Sára park is. Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata 2008-ban úgy ítélte meg, hogy miután a Tűzoltó utca az 1956-os Forradalom és Szabadságharc fontos helyszíne volt, a kiépített park méltó környezetet jelentene egy olyan köztéri műtárgynak, amely a városrész 1956. októberi–novemberi időszakára emlékeztet. Így került sor az „Angyal István emlékét idéző 1956-os képzőművészeti alkotás” című meghívásos pályázat kiírására.
A pályázat szakmai értékelésére a Budapest Galériában került sor. A Galéria által felkért képzőművészeti szakértők értékelését követően a Ferencváros Önkormányzata által felkért bírálóbizottság Szórádi Zsigmond szobrászművész „Angyalvár” című alkotását részesítette első díjban.

Ferencváros Önkormányzata a pályázat lefolytatására valamint a megvalósításra bruttó 6.500.000,- Ft-ot biztosított.

(ferencvaros.hu)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://korut.blog.hu/api/trackback/id/tr941200883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása